Pages

Monday, April 12, 2010

Lebkuchen (Λεμπκούχεν)


Συστατικά

1 φλ. τσαγ. μέλι
¼ φλ. τσαγ. σκούρα μελάσα
1 κουτ. σούπας τριμμένη κανέλα
¼ κουτ. σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. σούπας τριμμένη πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη
1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
1 φλ. τσαγ. ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
1 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
½ κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
1 αυγό, χτυπημένο
4 ½ φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε το μέλι, τη μελάσα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα και το γαρύφαλλο μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέστε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, τα αμύγδαλα, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατέψτε τη σόδα στο ζεστό νερό και προσθέστε τη στο μίγμα μαζί με το αυγό. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και μπορεί να χρειαστεί να τη ζυμώσετε στον πάγκο της κουζίνας για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σκεπάστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατ. Κόψτε με ένα φλυτζάνι στρογγυλά μπισκότα. Βάλτε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας 2-3 εκατ. μεταξύ τους. Βρέξτε το χείλος του φλιτζανιού με νερό (σε ένα μικρό μπωλ) για να μην κολλάει.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (175οC) για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στο κάτω μέρος. Αφαιρέστε με προσοχή τα μπισκότα από το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε γλάσο ζάχαρης ή κουβερτούρας όσο είναι ακόμα ζεστά. Όταν κρυώσουν φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί. Αν θέλετε να μείνουν μαλακά τα μπισκότα βάλτε στο κουτί μισό μήλο, το οποίο θα αφήσετε αρκετές ημέρες.

Λίγα μυστικά ακόμα
Στην πράξη χρειάστηκα περισσότερο αλεύρι - τόσο ώστε η ζύμη να μην κολλάει. Αν θέλετε να γίνουν μαλακά προσέξτε να μην ψηθούν πολύ. Τα μπισκότα γίνονται αρκετά γλυκά οπότε για να έχετε πιο ισοροπημένη γεύση μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να αποφύγετε το γλάσο ζάχαρης στο τέλος. Είναι πολύ ωραία και σκέτα! Μελάσα και ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Επειδή δε βρήκα έτοιμη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, έβαλα διπλάσια φλούδα πορτοκαλιού και ξύσμα μόνο από λεμόνι. Η συνταγή (με μικρές αλλαγές) προέρχεται από την ιστοσελίδα www.allrecipes.com
Pin It!

No comments :