Pages

Monday, April 12, 2010

Μαντί



Υλικά

για το φύλλο:

· ½ κιλό αλεύρι

· 2 ποτήρια νερό

· 1 αυγό

· Λίγο λάδι

· Λίγο ξύδι

· Αλάτι

για τη γέμιση:

· ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

· 1 κρεμμύδι

· 80 γρ. φρέσκο βούτυρο

· Αλάτι και πιπέρι

για το γιαουρτοσκόρδιον:

· ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι

· 2 σκελίδες σκόρδο

· Ζωμό κρέατος

· Λίγο σουμάχ (ή σουμάκ) για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Το μαντί είναι ανατολίτικο φαγητό με καταγωγή από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές στην Πόλη, τη Θράκη, τη Μικρασία και τον Πόντο, αλλά και στη Ρωσία που το φτιάχνουν βραστό. Αυτή που ακολουθεί μοιάζει με την πολίτικη και τη μικρασιατική και είναι πάρα πολύ νόστιμη! Ξεκινάμε με τη ζύμη. Αρχικά, μέσα στο αλεύρι βάζουμε το αυγό, αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι και νερό όσο πάρει. Τα ζυμώνουμε όλα καλά και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί».

Όσο η ζύμη μας «ξεκουράζεται», μέσα στον κιμά βάζουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο multi ή πολτοποιημένο στο χέρι, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (μεγέθους ενός κρεμμυδιού) και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Το φύλλο μας δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό γιαυτό έχουμε το νου μας μην ξεφύγουμε.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το φαϊ! Κάθε φύλλο το χωρίζουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε στο κέντρο κάθε τετραγώνου, λίγη γέμιση και τα κλείνουμε από τις δυο μεριές σαν μικρές βαρκούλες. Λαδώνουμε το πυρέξ που θα βάλουμε τα μαντί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος, όσο πάρει μέχρι τα μαντί να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το απαραίτητο γιαουρτοσκόρδιον (γιαούρτι με δύο πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο), περιχύνουμε τα μαντί με λίγο φρέσκο βούτυρο, προσθέτουμε σουμάχ καισερβίρουμε στην παρέα! Όποιος πρόλαβε, έφαγε!

Καλή μας όρεξη!!

Pin It!

No comments :