Προετοιμασία: 30΄
Υλικά (για 500 - 600 γρ.):
180 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
120 γρ. γλυκόζη
75 γρ. βούτυρο αλμυρό, σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε σιγά-σιγά λίγη ζάχαρη. Θα αρχίσει να λιώνει και να γίνεται ρευστή καραμέλα. Μόλις πάρει σκούρο χρώμα, ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Οταν όλη η ζάχαρη μετατραπεί σε σκούρα καραμέλα, αδειάζουμε στο τηγάνι το μείγμα γλυκόζης - κρέμας γάλακτος με προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει.
Τα βράζουμε μαζί μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 107° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, υπολογίζουμε να τα βράσουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε μια λεκάνη και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει ελαφρώς.
Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 35° C (θα πρέπει να την αισθανόμαστε χλιαρή στο δάχτυλό μας), ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην καραμέλα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Η συνταγή είναι του κ.Παρλιάρου
No comments :
Post a Comment