για τη βάση
- 100γρ αμυγδαλόψιχα
- 60γρ μπισκότα digestive, Graham Crackers ή Hob Nobs
- 50γρ βούτυρο
για τη γέμιση
- 400γρ ανθότυρο
- 400γρ στραγγιστό γιαούρτι 10% λιπαρά
- 150γρ ζάχαρη άχνη
- 25γρ ζάχαρη κρυσταλλική (απλή)
- 3 κ.σ. γάλα φρέσκο
- 3 φύλλα ζελατίνης (6γρ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 οC.
- Βάλτε τα μπισκότα και την αμιγδαλόψιχα στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Ανακατέψτε με το λιωμένο βούτυρο.
- Στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα, τοποθετήστε επάνω τα φορμάκια και καλύψτε τη βάση τους με το μπισκότο πιέζοντας καλά. Ψήστε για 10 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν σε κρύο νερό γαι 10 περίπου λεπτά.
- Με μίξερ χειρός ή μεγάλο χτυπήστε το ανθότυρο με τις ζάχαρες μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε και το γιαούρτι και περιμένετε να ενσωματωθεί.
- Στίψτε καλά τα φύλλα ζελατίνης. Ζεστάνετε 3 κ.σ. γάλα φρέσκο και όταν είναι πολύ καυτό (λίγο πρίν το βρασμό) ρίχτε το στα φύλλα ζελατίνης και ανακατέψτε καλά να διαλυθεί. Προσθέστε το μίγμα τις ζελατίνης στο μίγμα τυριού/γιαουρτιού και ανακατέψτε καλά.
- Γεμίστε τα φορμάκια με το μίγμα τυριού, σκεπάστε τα καλά και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να δέσει.
- Ξεφορμάρετε προσεχτικά περνώντας ένα μαχαίρι γύρω γύρω από τη φόρμα και ζεσταίνοντάς τη με ένα πιστολάκι μαλλιών περιμετρικά (στο δυνατό).
- Γαρνίρετε με σος καραμέλας, με μέλι, βύσσινο, φρούτα ή με ότι άλλο κάνετε κέφι.
Για τη σάλτσα:
50 γρ βούτυρο
75 γρ μαύρη ζάχαρη
50 γρ. λευκή ζάχαρη (απλή)
150 γρ golden syrup (το βρήκα στο σούπερ-μάρκετ Θανόπουλο και στο ΑΒ. Είναι σιρόπι ζάχαρης 100% με καραμελέ χρώμα)
150 μλ. κρέμα γάλακτος
Λίγη βανίλια
Για τη σάλτσα, βάλτε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε το να βράσει σιγά- σιγά μέχρι να γίνει ομοιογενές και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε το να ψηθεί για 5 λεπτά περίπου. Ρίχτε προσεχτικά την κρέμα γάλακτος (θα αφρίσει λίγο) και ανακατέψτε να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Ρίχτε μετά τα πεκάν και τη βανίλια και αποσύρτε από τη φωτιά.
No comments :
Post a Comment