Pages

Monday, October 18, 2010

ζύμη croissant

υλικά για 12 κομμάτια

1 φακελάκι μαγιά στιγμής (ξερή)
5-6 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1/2 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 αβγά
1 κούπα βούτυρο

ανακατεύουμε την μαγιά με το αλεύρι και το χλιαρό νερό.
ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά και μετά την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
ξαναζυμώνουμε και την βάζουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.
έπειτα την ανοίγουμε σε φύλλο 50Χ20 εκ. και απλώνουμε πάνω της το 1/3 από το βούτυρο και την διπλώνουμε στα 3 σκεπάζοντας το βούτυρο, αφήνοντας περίπου ένα περιθώριο 2 εκατοστών τριγύρω στην περιφέρεια.
σε αυτά τα 2 εκατοστά θα περάσουμε νερό για να κολλήσουμε τις άκρες και μετά θα τα διπλώσουμε στα 3 όπως αναφέραμε παραπάνω.
συνήθως αφού τα διπλώσω στα 3 μετά τα ξαναδιπλώνω στα 3, βρέχοντας τις επιφάνειες που επανωτίζουν για να κολλήσουν καλά.
βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
μετά ξανανοίγουμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, απλώνοντας το 1/3 βούτυρο, βρέχοντας τις άκρες με νερό και διπλώνοντας στα 3, βρέχοντας την επιφάνεια και ξαναδιπλώνοντας στα 3.
ξαναβάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
έπειτα την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. και πάχος 8 χιλ.
την κόβουμε στα 12 χαράζοντας έναν σταυρό, μετά χωρίζοντας το κάθε 1/4 στα 3 (όπως κόβουμε την πίτσα).
βρέχουμε την επιφάνεια για να κολλήσουν καλά, βάζουμε την γέμιση που επιθυμούμε ή τα αφήνουμε σκέτα και τυλίγουμε ξεκινώντας από την φαρδιά πλευρά προς την μύτη του τριγώνου.
αραδιάζουμε τα κομμάτια σε βουτυρωμένο ταψί τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30'.

έπειτα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-30' στους 200 βαθμούς.
αν θέλουμε τα διακοσμούμε με γλάσο βανίλιας η σοκολάτας ή κάνουμε ένα μείγμα από καρύδια, ζάχαρη και κανέλα και πριν τα τυλίξουμε τα πασπαλίζουμε με αυτό.




Pin It!

2 comments :

Afroditi said...

ωραία συνταγή! + στα προσεχώς που θα φτιάξω! :)

Angie said...

...και η φαντασία μας είναι το όριο του τι μπορείς να κάνεις με αυτήν την βασική ζύμη! χθές βάλαμε πολτό μήλων (ξεφλουδισμένα μήλα με ζάχαρη κ λίγο νερό στο κατσαρολάκι)στα μισά κ στα άλλα μισά πραλίνα αμυγδάλου!