Pages

Thursday, October 21, 2010

Ροξάκια - Roxakia (in English)



Υλικά:

- 1 ποτήρι γάλα (χλιαρό)
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 ποτήρι νερού καρύδια τριμμένα
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα και γαρίφαλο (τριμμένα)
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
- περίπου μισό κιλό αλεύρι
- 3 κουταλιές του γλυκού κακάο


Σιρόπι:

- 3 ποτήρια νερό
- 5 ποτήρια ζάχαρη
- μισό λεμόνι
(δέκα λεπτά βράσιμο)



Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το γάλα με τη μαγιά και στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά
το λάδι, τα καρύδια, την κανέλλα και το γαρίφαλο, τα αυγά, το ξύσμα
πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και στο τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει
να μη γίνει σφιχτή. Ακολούθως, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο μέρη και στο
ένα από αυτά ρίχνουμε το κακάο και αναμιγνύουμε. Αφήνουμε τα δύο μπολ
με τη ζύμη για 20 έως 30 λεπτά, σκεπασμένα με πετσέτες, για να "φουσκώσει"
το μίγμα. Μετά, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι από την "άσπρη" ζύμη,
το πλάθουμε σε σχήμα μπαστουνιού (πάχους περίπου 3 εκατοστών και
μήκους περίπου 15 εκατοστών) και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Πάνω σε αυτό, βάζουμε ένα αντίστοιχο "μπαστούνι" από την "καφέ" ζύμη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τις δύο ζύμες που είναι η μία πάνω στην άλλη,
ώστε να γίνει μια ζύμη πάχους περίπου μισού εκατοστού.
Τότε, τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό το "φύλλο" που έχει σχηματιστεί, και το
κόβουμε με μαχαίρι σε φετάκια πάχους περίπου ενός εκατοστού. Ακολούθως,
πιέζουμε με τα χέρια μας το καθένα από τα φετάκια, ώστε να σχηματιστεί μια
στρογγυλή ζύμη (σαλιγκαράκι) πάχους σχεδόν ενός εκατοστού. Βάζουμε τα
ροξάκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά στη μέση του
φούρνου, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε αμέσως στην κατσαρόλα με
το καυτό σιρόπι. Αφού τα αφήσουμε για λίγα λεπτά στο σιρόπι ώστε να
ποτιστούν καλά, είναι έτοιμα για την πιατέλα... και για φάγωμα.





Ingredients:
- 1 cup milk (lukewarm)

- 1 packet yeast (8 gr)
- 1 cup grated walnuts
- 1 cup olive oil
- 1 tablespoon of cinnamon and clove (crushed)
- 2 eggs
- 1 teaspoon baking powder
- Orange or lemon zest- About a pound of flour
- 3 teaspoons cocoa

Syrup:
- 3 cups water

- 5 cups sugar
- Half a lemon(Ten minutes cooking)

Execution:
Mix the milk with yeast and then add the oil, walnuts, cinnamon and cloves, eggs, zest of orange, baking powder and finally the flour.

 The dough should not be too tight. 
Next, divide the dough into two parts and in one of them, add the cocoa mix.  
Allow these doughs to rise  for 20 to 30 minutes, covered with towels
Then take a small piece of the "white" dough and shape a stick (about 3 cm thick and about 15 cm long) and place on a floured counter.
On this, we put an equal "stick" from the "brown" flour.
Roll with rolling pin the two yeasts, the one upon the other,and make a dough of about half a centimeter thick.
Then wrap tightly the roll that was formed, and cut with a knife into slices, about one centimeter thick. 
Subsequently,pushing with our hands in each of the slices to form around dough (like snails) with a thickness of nearly one centimeter. 
Put the Rox in a greased pan and bake about 20 minutes in the middle self ofthe oven at 200 degrees Celsius.
When removed from oven, immediately pour the panwith the hot syrup.
 After they stay for a few minutes in the syrup so they are well soaked in it, they are ready to get eaten.



Pin It!

4 comments :

Afroditi said...

Υπέροχα! να είχα 3-4 τώρα ....

E said...

Oh you make it really hard to stay away from sugar!
grrrr

Christmas Sweets said...

It looks so delectable! Unfortunately I can't read it though. :(

But nice pastry! :)

Angie said...

i can translate it for u if u want, its a very popular sweet us greeks make, u gotta try it! its easy too. just ask!