Pages

Wednesday, November 10, 2010

Κουνουπίδι στον φούρνο-Cauliflower Au Gratin

1 μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μικρά-η ποσότητα είναι ανάλογη στο τι ταψί θα χρησιμοποιήσουμε
2-3 κ.σ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο ή βούτυρο
2-3 κ.σ. αλεύρι απλό
1-2 φλ. γάλα
1 φλ. τυριά τριμμένα (συνήθως χρησιμοποιώ μίξη από gouda-parmesan-φέτα)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Βράζουμε το κουνουπίδι με λίγο ξύδι στο νερό (το ξύδι θα το ασπρίσει και θα φαίνεται πιο φρέσκο)λίγα λεπτά για να μαλακώσει και το κόβουμε σε κομμάτια. (Να είναι κριτσανιστό και όχι λιωμένο)
Ετοιμάζουμε μια bechamel βάζοντας στο κατσαρολάκι την μαργαρίνη ή τέλος πάντων την λιπαρή ουσία που θέλετε και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.
Όταν καβουρντιστεί το αλεύρι ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα, θέλουμε η σάλτσα μας να μην γίνει στόκος...:)
Στρώνουμε τα κομματάκια από το κουνουπίδι σε ένα ταψάκι (αν είναι αντικολλητικό δεν χρειάζεται extra λιπαρή ουσία) και χύνουμε την bechamel από πάνω, αφού έχουμε ρίξει και τα τυριά-τα μισά πάνω στο κουνουπίδι και τα άλλα μισά μέσα στην σάλτσα.
Ψήνουμε για περίπου ένα 20λεπτο στους 180 και μετά για άλλο ένα 20λεπτο στο grill.
Pin It!

2 comments :

Afroditi Dionysopoulou said...

Ακόμα μια γευστική εκδοχή για το κουνιπίδι , μπράβο σου :)

Opalina said...

& all season! LOL