Την συνταγή αυτή την βρήκα τυχαία σερφάροντας στο δίκτυο στο site συνταγές της παρέας (το link θα το βρείτε πιο κάτω) και πήγα αγόρασα τα υλικά (το γάλα δηλ...) για να την φτιάξω.
Γίνεται καταπληκτική!!
Περιττό να σας πω ότι έφαγα ήδη την μισή (μόλις τώρα τελείωσα με το τύλιγμα της σε αλάτι).
Την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Το αλάτι το χρειάζεται γιατί την κάνει πιο εύγευστη και την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βάλω και κάποιο μυρωδικό, ίσως άνηθο ή ρίγανη και να την σερβίρω με extra παρθένο ελαιόλαδο...
Συστατικά
- 2 λίτρα γάλα φρέσκο ή παστεριωμένο πλήρες
- ξύδι (ένα φλυτζανάκι περίπου)
- αλάτι χοντρό για επάλειψη
- ένα κομμάτι τούλι πυκνό ή ύφασμα κουνουπιέρας ή τυρόπανο (έτσι το λένε την επαρχία)
Οδηγίες
1. Βράζω το γάλα σε κατσαρόλα.
2. Φτάνει σε σημείο βρασμού και αρχίζει να φουσκώνει
3. Το ψεκάζω γρήγορα με το ξύδι
4. Σβήνω τη φωτιά αμέσως και σε 3 λεπτά το αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω να "κόψει" το γάλα τελείως 5 λεπτά περίπου και να ξεχωρίσει σε στερεό και υγρό
5. Το ρίχνω σε κατσαρόλα που έχω βάλει το τούλι
6. Δένω τις τέσσερις γωνίες του υφάσματος μαζί
7. Αφήνω να στραγγίσει το νερό του για 1- 1 1/2 ώρες δίνοντας του σχήμα στρογγυλό πλακέ
8. Αφαιρώ το τούλι και τυλίγω την μυζήθρα με χοντρό αλάτι
Την αφήνω να στεγνώσει σκεπασμένη με σίτα εκτός ψυγείου 1-2 μέρες γυρνώντας την συχνά.
Είναι έτοιμη για να την τρίψω στα μακαρόνια μου κ.λ.π.
Την διατηρώ στο ψυγείο για επόμενη χρήση
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσέχω να μην μου κολλήσει το γάλα ή το στέρεο υλικό γιατί θα μείνει μέσα στην μυζήθρα μου και θα είναι αντιαισθητικό.
Η μυζήθρα της μαμάς http://www.sintagespareas.gr/sintages/i-mizithra-tis-mamas.html#ixzz0zjKgEO2z
2 comments :
Να επισυμάνω ότι με λεμόνι αντί για ξίδι γίνεται πολύ πιο νόστιμο το τυρί.
θα το δοκιμασω!! ευχαριστω!
Post a Comment