Pages

Friday, December 10, 2010

Dip από φακές



Συστατικά:


  • 1 φλιτζάνι φακές
  • αλάτι
  • 1,5 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμη
  • 2 - 2,5 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1,5 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου
  • 3 ξηρές ολόκληρες αποξηραμένες πιπερίτσες καυτερές-τσίλι
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα λάιμ (προαιρετικά)
  • κόκκινη πιπεριά λιωμένη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο



Καθαρίστε, πλύνετε και μουσκέψτε τις φακές για περίπου 1 ώρα.


Προσθέστε αλάτι και σκόνη κουρκούμης στις φακές και μαγειρέψτε τις με 2-2.5 ποτήρια νερό μέχρι να μαγειρευτούν πολύ καλά. Κρατήστε τις στην άκρη.




Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε κύμινο και το ξηρό κόκκινο πιπέρι τσίλι και τηγανίζουμε μέχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους και το τσίλι να γίνει σκούρο καφέ.


Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα κρεμμύδια και τηγανίζουμε μέχρι τα κρεμμύδια να ροδοκοκκινήσουν. Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές στο τηγάνι. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα καρυκευμάτων να ενωθεί με τις μαγειρεμένες φακές. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά, ενώ ανακατεύετε ανά διαστήματα (για να μην κολλήσουν στο κάτω μέρος) μέχρι τα περισσότερα από τα υγρά εξατμιστούν και γίνει ένα πηκτό μείγμα (αφού σβήσουμε την φωτιά και κάτσει λίγο μέσα στην κατσαρόλα, αυτό θα συνεχίσει να πήζει)Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, να έχετε υπομονή.

Στύβουμε χυμό λάιμ, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αφού ρίξουμε και το παρθένο ελαιόλαδο, ενώ είναι ακόμα ζεστές.



Pin It!

2 comments :

Μαίρη said...

Πολύ ενδιαφέρον τον ντιπ σου. θα το δοκιμάσω σύντομα μιας και θα έχω καλεσμένους που νηστεύουν και αυτό είναι ότι πρέπει.

Angie said...

ευχαριστώ Μαίρη! κι εγώ το βρήκα ενδιαφέρον, λίγες θερμίδες, πλούσια γεύση ΚΑΙ χορτοφαγικό!!