Pages

Monday, May 1, 2017

Black Forest cake

Πριν 2 μερες ηταν τα γενεθλια μου και επειδη δεν ειχα φτιαξει ποτε τουρτα from scratch ειπα να παρω τα υλικα να δημιουργησω επιτελους μια.
 Συνηθως αγοραζα το γνωστο στεγνο παντεσπανι απο το σουπερ-μαρκετ, κανα 2 φακελακια κρεμα σε σκονη που την χτυπας με γαλα, 2-3 υλικα για διακοσμηση κ voila!
Ετοιμη σε 10'.
Οκ δεν λεω ωραια η ευκολια οταν δεν υπαρχει χρονος, αλλα οταν υπαρχει...πραγματικα δεν ειναι καθολου δυσκολο να φτιαξεις ενα παντεσπανι για βαση, να το σιροπιασεις, να βαλεις λιγο κρεμα/σαντιγι/οτι τραβαει η ορεξη σου αναμεσα στα στρωματα κ απο πανω κ στο τελος να πεταξεις μερικα διακοσμητικα απο πανω.
Well, αυτο σκεφτηκα κ εγω.
Με μια μικρη αναζητηση στο google βρηκα καποιες συνταγες αλλα καμια δεν με ικανοποιησε στο να καλυπτει αυτα που ειχα στο μυαλο μου για την ιδανικη black forest.
Οποτε εκοψα-εραψα απο διαφορες αλλες συνταγες.
Βρηκα ενα παντεσπανι το οποιο εχει 7 αυγα μεσα κ καθολου λιπαρες ουσιες κ βγαινει οσο σφιχτο πρεπει για να κρατησει την φορμα του κ οτι "βαρος" μπει απο πανω του.
Η κρεμα μεσα ειναι μια πολυ απλη, με μασκαρπονε κ κρεμα γαλακτος, αλλα ειναι τοσο "καθαρη" σε γευση, κραταει καλα το σχημα της αν θελησετε να χρησιμοποιησετε κορνε κ οσο γευστικη χρειαζεται.
Η διακοσμηση ειναι στην φαντασια σας.
Λιγο τριμμενη σοκολατα, μερικα κερασακια βυσινο κ ισως κανενα ορεο μπισκοτο σε θριμματα κ ετοιμη!



Λοιπον φτανει η παρλα ας παμε να δουμε την συνταγη:

θα χρειαστειτε

για το παντεσπανι


  • 7 αυγα
  • 250γρ απλη ζαχαρη
  • 200 γρ απλο αλευρι
  • 50 γρ κακαο σκονη
  • 2 κγ μπεηκιν παουντερ
  • 1κγ βανιλια


Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη να αφρατεψουν.
Σ'ενα αλλο μπωλ κοσκινιζουμε αλευρι, μπεηκιν, κακαο, βανιλια.
Ενωνουμε τα υγρα υλικα με τα στεγνα χτυπωντας καλα με το μιξερ για λιγα λεπτα.
Ριχνουμε το μιγμα σε μια στρογγυλη μεσαια φορμα με αποσπωμενο πατο, στην οποια εχουμε βαλει λαδοκολλα στον πατο κυριως, το γυρω γυρω δεν θα εχει προβλημα γιατι ξεκολλαει ευκολα αν περασουμε ενα μαχαιρι απο τα τοιχωματα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο.
Στους 180 βαθμους για περιπου 40-45'.
Το μιγμα ειναι ακριβως για 2 πατους παντεσπανι.

Παμε παρακατω.
Οσο ψηνουμε τις βασεις μπορουμε να φτιαξουμε το σιροπι κ μετα την κρεμα γεμισματος.

για το σιροπι


  • 1/2 κουπα σιροπι απο γλυκο βυσσινο
  • 1/2 κουπα λικερ κερασι
  • 2 σφηνακια εσπρεσσο ή δυνατο καφε φιλτρου (προαιρετικο, αλλα πραγματικα δινει μια πιο εντονη γευση στην σοκολατα)


Τα ριχνουμε σε ενα κατσαρολακι κ βραζουμε για 5-6 λεπτα μεχρι να εξατμιστει το πολυ αλκοολ απο το λικερ.
Η προσωπικη μου αποψη ειναι, οτι οταν ειναι πολυ δυνατο το αλκοολ, σκεπαζει ολες τις αλλες γευσεις κ υπερισχυει στα αρωματα κ δεν το θελουμε αυτο, σωστα?
Το αφηνουμε στην ακρη να κρυωσει.

Παμε να φτιαξουμε την γεμιση


  • 500γρ μασκαρπονε
  • 300γρ αχνη ζαχαρη
  • 400γρ κρεμα φυτικη για σαντυγι (χρησιμοποιησα την  vegetalcrem που ειναι για παρασκευη σαντυγι κ εχει ζαχαρη. Βγαζει μια ωραιοτατη σφιχτη σαντυγι κ ειναι προιον με φυτικα λιπαρα)


Η αρχικη κρεμα γεμισης ηθελε 200γρ κρεμα γαλακτος, αλλα επειδη ποτε δεν φτανει κ για γεμισμα κ διακοσμηση κ την προτιμω να ειναι πλουσια, διπλασιασα την ποσοτητα.
Θα μπορουσατε να βαλετε λιγο βανιλια μεσα.

Χτυπατε την κρεμα με την αχνη μεχρι να σφιξει λιγο κ προσθετετε το μασκαρπονε κ συνεχιζετε χτυπημα μεχρι να σφιξει καλα.
Βαζετε ψυγειο.

Συναρμολογιση

Αφου κρυωσει καλα το παντεσπανι, το βγαζουμε απο φορμα κ με ενα κοφτερο μακρυ λεπτο μαχαιρι κοβουμε προσεκτικα στα 2.
Σιροπιαζουμε καλα τις 2 βασεις κ περιμενουμε να ρουφηξουν καλα.
Βγαζουμε κρεμα γεμισης απο ψυγειο κ απλωνουμε στην μια βαση προσεχοντας να παει παντου κ να ειναι ιδιο επιπεδο σε ολα τα σημεια. Περιπου το 1/3 της κρεμας θα χρειαστει αλλα αυτο εξαρταται κ απο τα γουστα μας.
Αραδιαζουμε καμια 15-20 κερασακια απο το γλυκο βυσινο πανω στην κρεμα γεμισης κ αν θελουμε τριμμενη σοκολατα ή τρουφα καλης ποιοτητας.
Επισης λιγο σιροπι απο βυσινο.
Καπακωνουμε με την δευτερη βαση παντεσπανι κ απλωνουμε την υπολοιπη κρεμα απο πανω κ γυρω γυρω.
Διακοσμουμε με κερασακια βυσινο κ τριμμενη σοκολατα.






Pin It!

No comments :