Pages

Monday, May 31, 2010

Σαλάτα Παντζάρι special


2 κιλά παντζάρι
2 μεγάλα μήλα πράσινα ξινά
1 κούπα καρότο τριμμένο
1 κούπα καρύδια καθαρισμένα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Μαγιονέζα κατά βούληση
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Βράζουμε τα παντζάρια να μαλακώσουν.
Αφού τα ξεφλουδίσουμε τα τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και τα τριμμένα μήλα.
Και τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, τα καρύδια, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Τέλειο πιάτο, από τα αγαπημένα μου. Όσες φορές την έχω κάνει, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα...:)
Pin It!

Sunday, May 30, 2010

Καραμέλα σε βάζο



Προετοιμασία: 30΄

Υλικά (για 500 - 600 γρ.):

180 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
120 γρ. γλυκόζη
75 γρ. βούτυρο αλμυρό, σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου

Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε σιγά-σιγά λίγη ζάχαρη. Θα αρχίσει να λιώνει και να γίνεται ρευστή καραμέλα. Μόλις πάρει σκούρο χρώμα, ρίχνουμε σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Οταν όλη η ζάχαρη μετατραπεί σε σκούρα καραμέλα, αδειάζουμε στο τηγάνι το μείγμα γλυκόζης - κρέμας γάλακτος με προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει.

Τα βράζουμε μαζί μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 107° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, υπολογίζουμε να τα βράσουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε μια λεκάνη και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει ελαφρώς.

Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 35° C (θα πρέπει να την αισθανόμαστε χλιαρή στο δάχτυλό μας), ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην καραμέλα. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.



Η συνταγή είναι του κ.Παρλιάρου


Pin It!

Fried Eggplant Fingers (Μελιτζανοκεφτέδες)



1 cup mashed baked eggplant (1 κούπα λιωμένη μελιτζάνα)
1 cup grated parmesan (1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)
1 1/2 cup breadcrumbs (1 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη)
2 eggs (2 αυγά)
1 onion, grated (1 κρεμμύδι τριμμένο )
1 teaspoon baking powder (1 κ.γ. baking powder)
salt, pepper (αλάτι, πιπέρι)
breadcrumbs (τριμμένη φρυγανιά)



  • Wash the eggplants, cut them in half and boil them.(Πλύνετε τις μελιτζάνες, κόψτε τις στην μέση και βράστε τις)
  • When done, strain so they get dry.(Όταν βράσουν, στραγγίξτε τις καλά να στεγνώσουν)
  • Mince them till they are pulped.(Λιώστε τις μέχρι να γίνουν πολτός)
  • Put the pulp into a bowl and add the rest of the ingredients except the breadcrumbs.(Βάλτε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός της φρυγανιάς)
  • Shape the dough like fat fingers and wrap them in the breadcrumbs.(Πλάστε την ζύμη σε σχήμα μακρουλό σαν σουτζουκάκια και τυλίξτε τα στην φρυγανιά)
  • Fry in hot oil.(Τηγανίστε τα σε καυτό λάδι)



Eat them warm (if you manage, cause when i cook them they don't even make it to the plate...lol)













Pin It!

Su Muhallebisi -Μουαλεμπί

Υλικά:
1750 γρ. φρέσκο γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
40 γρ. νισεστέ
75 γρ. ρυζάλευρο
2 φλ.τσαγιού νερό
2 πρέζες αλάτι

Για πασπάλισμα:
 200 γρ.άχνη ζάχαρη & 4-5 σταγόνες ροδόνερο ή ανθόνερο

Εκτέλεση:
1. Βράζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Διαλύετε το νισεστέ και το ρυζάλευρο σε κρύο νερό. Ανακατεύετε στο μείγμα λίγο απο το γάλα που βράζει για να γίνει χλιαρό και στη συνεχεια το προσθέτετε σιγά σιγά στο γάλα. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να φουσκώσει. Ρίχνετε έπειτα το μουαλεμπί σε ένα ρηχό ταψί (εως 2 δάχτυλα βαθύ). Το αφήνετε 5-6 ώρες να κρυώσει.
2. Για το σερβίρισμα το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. 

Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και ροδόνερο. 


Προαιρετικά σερβίρετε με παγωτό. 
Pin It!

Αμερικάνικες τηγανίτες


ΥΛΙΚΑ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 κ.γ.baking powder
3 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 με 1 3/4 κούπες γάλα
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder, την ζάχαρη και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα αυγά με την 1 1/2 κούπα γάλα και προσθέστε το στο μείγμα με το αλεύρι, χρησιμοποιώντας το σύρμα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο.
Αν το μείγμα σας προκύψει πολύ πηχτό, αραιώστε το με λίγο γάλα.
Ρίξτε περίπου 1/4 της κούπας μείγμα σε βουτυρωμένο ζεστό τηγάνι.
Ψήστε την μέχρι να κάνει φουσκάλες και να έχει ψηθεί στις άκρες.
Γυρίστε την να ψηθεί και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Βγάζει τηγανίτες για 4 άτομα.

Της σερβίρετε ζεστές και μπορείτε να τις φάτε σκέτες, με μέλι και κανέλα, με σιρόπια διάφορα, με σοκολάτα, με φρούτα...οι επιλογές είναι άπειρες...
Pin It!

Friday, May 28, 2010

Lahmajoun (Λαχματζούν)-Τούρκικη πίτσα


Υλικά: 500 γρ. αλεύρι, λίγο νερό, 30 γρ. μαγιά, λίγο αλάτι

Για τη γέμιση: 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (όχι πολύ στεγνό περασμένο 2 φορές από τη μηχανή του κιμά), 2 κρεμμύδια τριμμένα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 πιπεριές τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, 1 ντομάτα ώριμη πολτοποιημένη, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Για τη ζύμη: Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε δυνατά για αρκετή ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να «σταθούν» σε ζεστό μέρος, για ½ ώρα περίπου, για να φουσκώσουν.

Για τη γέμιση: Αναμειγνύουμε πολύ καλά τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις πιπεριές, την ντομάτα, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανοίγουμε μια-μια τις μπάλες της ζύμης με τον πλάστη σχηματίζοντας μεγάλες στρογγυλές πίτες πάχους ενός δαχτύλου. Απλώνουμε στις πίτες μια λεπτή στρώση γέμισης και τις τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήνουμε τις πίτες για 8-10 λεπτά στους 270°C στην κάτω θέση του φούρνου. Μόλις ψηθούν, τις σερβίρουμε σε πιάτο γαρνίροντας με λεπτές φέτες ντομάτας, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, φυλλαράκια μαϊντανό και μισό λεμόνι. 


Pin It!

Κόκορας κρασάτος


Υλικά: 1 κόκορας μέτριου μεγέθους, 1/3 φλιτζανιού βούτυρο, 1 κουταλιά κοφτή αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές αλεύρι, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ή άσπρο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 2 φύλλα δάφνης, 10-12 κρεμμυδάκια κοκκάρια μέτρια, 1 ψωμί σε φέτες (φόρμα ή του τοστ).

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες τον κόκορα. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το βούτυρο και ροδίζουμε τις μερίδες του κρέατος απ' όλες τις πλευρές. Κατόπιν μεταφέρουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα και τα αλατοπιπερώνουμε. Στο τηγάνι όπου ροδίσαμε τον κόκορα ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να «ξανθύνει» λίγο. Ρίχνουμε το κονιάκ. το κρασί και το σκόρδο. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα φύλλα της δάφνης, ½ φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τον κόκορα, ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κόκορα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 40 λεπτά. Στη συνέχεια τηγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού σε αρκετό βούτυρο, τις στρώνουμε γύρω γύρω στην πιατέλα και στη μέση βάζουμε τον κόκορα. Γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στον κόκορα την ώρα του βρασίματος μανιτάρια.
Pin It!

Γιουβαρλάκια ανατολίτικα


Υλικά: Για τov κιμά: ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι,
Για τη σάλτσα: 4 κρεμμύδια μέτρια, 4 καρότα, 4 πατάτες μέτριες, λίγο σέλινο, λίγο μαϊντανό,ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνια λάδι, 3-4 ποτήρια νερό.

Εκτέλεση : Αφού ζυμώσουμε τον κιμά, τον πλάθουμε σε μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε δίσκο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Για τη σάλτσα: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες το σέλινο, το μαϊντανό και το χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρι νερό, το αλάτι, το πιπέρι και 1 φλιτζάνι λάδι και τ' αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι τα γιουβαρλάκια ένα ένα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και τ' αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου. 
Pin It!

Χουνκιάρ μπεγεντί (Πουρές μελιτζάνας με κεφαλοτύρι)

Υλικά: 3 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες, 100 γρ. αλεύρι, 3 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, 1 ½ ποτήρι γάλα, 1 ποτήρι τριμμένο κεφαλοτύρι, 1 λεμόνι το χυμό.

Εκτέλεση: Τρυπάμε τις μελιτζάνες μ' ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Αφαιρούμε τα φύλλα τους και τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή στη σχάρα. Τις γυρίζουμε συνεχώς μέχρι να σκουρύνουν και να γίνουν πλακί. Βάζουμε σ' ένα δοχείο νερό και το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε μέσα τις ψημένες μελιτζάνες και τις αφήνουμε να μείνουν για 15 λεπτά. Κόβουμε το κοτσάνι και τις ξεφλουδίζουμε. Αφαιρούμε τους σπόρους, τις βάζουμε σ' ένα τρυπητό, τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τις στραγγίζουμε. Καίμε λίγο το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε συνεχώς. Στο μεταξύ βράζουμε το γάλα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα της μελιτζάνας προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με δύναμη μέχρι το μείγμα να γίνει πουρές. Προσθέτουμε το τυρί και σβήνουμε τη φωτιά.

Pin It!

Αρνί γκιούλμπασι

Υλικά: 1 μπούτι αρνίσιο ολόκληρο, 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο ή φυτίνη, 1 λεμόνι το χυμό, ½ κουταλιά μουστάρδα.

Εκτέλεση: Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες και τις γεμίζουμε με μικρά κομμάτια σκόρδου. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού και το αλείφουμε με τη μουστάρδα και τέλος με το βούτυρο. Το βάζουμε σε 2 λαδόκολλες, το τυλίγουμε και το δένουμε σφικτά με σπάγκο. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3 ώρες περίπου. 

Pin It!

Μελιτζάνες σις κεμπάπ


Υλικά: 12 μελιτζάνες αργίτικες, 2 κουταλιές αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο, 6 πιπεριές πράσινες, 2 κουταλιές λάδι, 1 κιλό μοσχάρι (ψαχνό), 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας, 3 ντομάτες μεσαίες πολτοποιημένες, 5 ποτήρια νερό, ½ κουταλάκι ρίγανη, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 2 φύλλα δάφνης, ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά αλεύρι.

Εκτέλεση: Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τη φλούδα κυκλικά (καθαρίζουμε μία λωρίδα και αφήνουμε μία με τη φλούδα). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Σε τηγάνι τηγανίζουμε στο λάδι τις μελιτζάνες για 1 λεπτό και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε πρώτα κάθετα στα τέσσερα και μετά στη μέση (8 κομμάτια). Σε ένα μικρό τουλπάνι, βάζουμε τη ρίγανη, το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού και το μαϊντανό, τα δένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρέας μέχρι να ροδίσει, για 8-10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις πολτοποιημένες ντομάτες και το αλεύρι και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 2 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε μικρές σούβλες και περνάμε εναλλάξ ένα κομμάτι μελιτζάνα, 2-3 κομματάκια κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά και στο τέλος βάζουμε ένα κομμάτι κρέας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε τις σούβλες σε ταψί και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά.


Pin It!

Κρέας με φασολάκια


Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι), 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κιλό ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες, ½ κιλό φασολάκια φρέσκα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει με κλειστό καπάκι για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα προσθέτουμε στο κρέας αφήνοντας τα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. 
Pin It!

Κρέας με πατάτες (ραγού)


Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες, 1 κιλό πατάτες, 4 ντομάτες μεγάλες ώριμες και πολτοποιημένες, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση: Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, ρίχνουμε το κρέας και το γυρίζουμε,ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές του. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και το αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι να βράσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και σκεπασμένο το αφήνουμε να βράσει για άλλα 30 λεπτά. Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες (ή σε χοντρές φέτες) τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε λίγο σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, στραγγίζουμε το λάδι τους σε χαρτί κουζίνας και τις προσθέτουμε στο κρέας μαζί με τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 
Pin It!

Ρύζι με φιστίκια


Υλικά: 1/3 φλιτζανιού φυτίνη ή άλλο βούτυρο, 1/3 φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια, 1 φλιτζάνι ρύζι άσπρο σπυρωτό, ½ φλιτζάνι ρύζι άγριο (μαύρο ή κίτρινο), 2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή κότας, 1 κουταλάκι αλάτι, ½ φλιτζάνι φιστίκια χοντροκομμένα, ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζωμό και το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20-25 λεπτά ώσπου να απορροφηθεί όλο το υγρό. Στο τέλος ρίχνουμε τα φιστίκια και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. 
Pin It!

Κρέας με μακαρόνια (roast beef)


Υλικά : 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ποτηράκι κρασί, 3-4 πολτοποιημένες ντομάτες ώριμες, αλάτι, πιπέρι, 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά

Εκτέλεση: Πλένουμε το κρέας χωρίς να το κόψουμε. Με μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μικρές τρύπες σε διάφορα σημεία του και βάζουμε μέσα μικρά κομμάτια σκόρδο. Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 κουταλιά βούτυρο και το λάδι να κάψουν και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε στη συνέχεια το κρέας και το γυρνάμε απ' όλες του τις πλευρές, για να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα. Το γυρνάμε κατά διαστήματα. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε λίγο να «δέσει» η σάλτσα. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε, σουρώνουμε τα μακαρόνια και κατόπιν τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο. Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε μικρές φέτες, ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. 
Pin It!

Ιτς πιλάφ


Υλικά: 1 ποτήρι ρύζι νυχάκι, 2 ποτήρια ζωμό από κοτόπουλο, 250 γρ. εντόσθια πουλιών, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος, ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 50 γρ. μαύρες σταφίδες (που τις μουσκεύουμε για να φουσκώσουν), 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, κουκουνάρι, κανέλα, ζάχαρη
Εκτέλεση: Σοτάρουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα με μία κουταλιά βούτυρο. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε τηγάνι, τα προσθέτουμε στα εντόσθια μαζί με το ζωμό, τις σταφίδες, τα κάστανα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το πιλάφι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε το ρύζι με καθαρή πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς. Ύστερα από ένα τέταρτο είναι έτοιμο για να το σερβίρουμε. 



Pin It!

Τελ σεγιριγκλί πιλάφ


Υλικά:1 ποτήρι νερού ρύζι, 2 ½ ποτήρια ζωμό κρέατος, 1 χούφτα φιδέ, 3 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Πλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο, ρίχνουμε το φιδέ και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε αμέσως το ρύζι και ανακατεύουμε αρκετές φορές. Προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το φαγητό απορροφήσει το ζωμό, προσθέτουμε 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο. 
Pin It!

ΠΑΠΡΙΚΑ


Υλικά
  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 100 γρ. ντοματοπελτέ
  • 200 ml. περίπου λάδι
  • Αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • tabasco (όσο θέλουμε) ή καυτερή πιπεριά



    Ετοιμασία
    1. Ψήνουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τον φλοιό τους και τους σπόρους και τις βάζουμε σε τρυπητό, να στραγγίξουν καλά.
    2. Οταν μείνουν χωρίς υγρά, τις χτυπάμε στο blender μέχρι να γίνουν αλοιφή.
    3. Επειτα ρίχνουμε στο blender τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το tabasco και όσο λάδι σηκώσει και χτυπάμε για λίγο ακόμη. (Αν βάλουμε καυτερή πιπεριά, την ψήνουμε κι αυτή στην αρχή και τη λιώνουμε μαζί με τις άλλες πιπεριές)
    Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες.
    Pin It!

    ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


    • 750 ml ΓΑΛΑ (3 φλιτζάνια)
    • 2 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ κομμένα σε μπαστουνάκια
    250 γραμ. πράσινα ΛΑΖΑΝΙΑ
    • 2 κουταλιές ψιλοκομμένος ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
    • 2 κουταλιές ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ
    • 1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ
    250 γρ. τριμμένη ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ
    ή ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
    • ΑΛΑΤΙ & ΠΙΠΕΡΙ
    • 2 ΠΡΑΣΑ καθαρισμένα και κομμένα
    σε μπαστουνάκια
    • 300γρ. ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ κομμένα σε μπαστουνάκια
    • 1 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ κομμένη σε μπαστουνάκια
    • 2 ΠΙΠΕΡΙΕΣ κομμένες σε μπαστουνάκια
    (1 πράσινη και 1 κόκκινη)
    • 1 κουταλιά ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΖΩΜΟΣ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
    & ΡΥΖΙ KNORR
    • 1 φάκελο KNORR ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

    Σοτάρετε τα λαχανικά σε κατσαρόλα με τη ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ και το ΒΙΤΑΜ ώσπου να μαλακώσουν.
    Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μαϊντανό και 2 με 3 κουταλιές από το τυρί και βγάζετε την κατσαρόλα από
    τη φωτιά. Βράζετε τα λαζάνια με το στιγμιαίο ζωμό και τα σουρώνετε.
    Ετοιμάζετε τη Σάλτσα Μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες. Ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί εκτός από 2
    κουταλιές. Ανακατεύετε καλά.
    Στρώνετε με τα λαζάνια τον πάτο μιας βουτυρωμένης πυρίμαχης φόρμας και απλώνετε τη μισή ποσότητα
    από τη γέμιση με τα λαχανικά. Σκεπάζετε πάλι με λαζάνια, τοποθετείτε την υπόλοιπη γέμιση και τη
    σκεπάζετε με τα υπόλοιπα λαζάνια. Ρίχνετε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με 2 κουταλιές τυρί
    και ψήνετε τα λαζάνια σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε
    αμέσως.
    Pin It!

    ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


    ΥΛΙΚΑ
    ·                           9 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ
    ·                           1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ
    ·                           1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΦΡΕΣΚΟ
    ·                           3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
    ·                           2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ BAKING POWDER
    ·                           1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ
    ·                           1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΥΦΑΛΛΑ
    ·                           ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

    ΣΙΡΟΠΙ
    ·                           4 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΝΕΡΟ
    ·                           4 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
    ·                           2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ
    ·                           ΧΥΜΟ ΑΠΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΑ

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΑΣΙΝΑ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ ΧΥΜΟ, ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΗ ΣΟΔΑ, ΤΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ, ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΣΜΑ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΑΒΓΟΔΑΡΤΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΣΚΙΝΙΣΕΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟ BAKING POWDER.  ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΙΓΑ – ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΖΥΜΗ. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΖΥΜΩΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 160ºC. ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ (ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΑΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΑΡΑΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 20 – 25 ΛΕΠΤΑ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ. ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
    ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.
    ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 – 6 ΛΕΠΤΑ. ΒΟΥΤΑΜΕ ΤΑ ΚΡΥΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΣΤΟ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΑΤΕΛΑ. ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΥΔΙ Ή ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ.

    Pin It!

    Κορμός σοκολάτας

    Υλικά
    250 γρ. μαργαρίνη

    3 κουβερτούρες
    1 ζαχαρούχο γάλα
    2 πακέτα μπισκότα τετράγωνα

    Ετοιμασία
    Σε μπέν μαρί λιώνουμε το βούτυρο και τις κουβερτούρες.
    Μόλις λιώσουν προσθέτουμε το ζαχαρούχο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
    Τέλος προσθέτουμε τα μπισκότα σπασμένα και όχι θρυμματισμένα.
    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για λίγο, το τυλίγουμε σε λαδόκολλα σαν μπαστούνι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
    Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε καρύδια, σταφίδες, ή ότι άλλο μας αρέσει.
    Pin It!

    Sunday, May 23, 2010

    FRIED ICE CREAM



    1 pt. chocolate ice cream (can use any kind of ice cream you desire)
    1 beaten egg
    1/4 tsp. vanilla
    2 1/2 c. sweetened corn flakes, crushed
    1/2 tsp. ground cinnamon
    1 beaten egg
    1/4 tsp. vanilla
    Cooking oil for deep-fat frying
    Whipped cream (optional)
    Mint sprigs (optional)


    Place 4 scoops (about 1/2 cup each) of ice cream in a small pan. Freeze for 1 hour or until firm. In a small mixing bowl, stir together egg and vanilla. In a pie plate, carefully stir together cereal and cinnamon. Dip each frozen ice cream ball in the egg mixture, then roll it in cereal mixture. Return coated ice cream balls to pan and freeze for 1 hour or until firm. Reserve remaining cereal mixture.In a small mixing bowl, stir together egg and vanilla. Remove coated ice cream balls from the freezer. Dip balls in egg mixture, then roll them in remaining cereal mixture. Return to pan. Cover and freeze for several hours or until firm.
    In a deep fat fryer or heavy saucepan, fry frozen, coated ice cream balls, 1 or 2 at a time in deep hot oil (375 degrees) for 15 seconds or until golden brown. Drain on paper towels. Return the fried ice cream balls to the freezer while frying the remaining balls. Serve immediately with whipped cream and garnish with mint, if desired. Makes 4 servings.

    Not Duplicate Ingredients.

    Pin It!

    Peanut Butter Noodles


    Ingredients


     1/2 cup chicken broth

     1 1/2 tablespoons minced fresh ginger root

     3 tablespoons soy sauce

     3 tablespoons peanut butter

     1 1/2 tablespoons honey

     2 teaspoons hot chile paste (optional)

     3 cloves garlic, minced

     8 ounces Udon noodles

     1/4 cup chopped green onions

     1/4 cup chopped peanuts

      Directions

      1. Bring a large pot of water to a boil. Add noodles and cook until tender according to package directions. Drain.
      2. Meanwhile, combine chicken broth, ginger, soy sauce, peanut butter, honey, chili paste, and garlic in a small saucepan. Cook over medium heat until peanut butter melts and is heated through. Add noodles, and toss to coat. Garnish with green onions and peanuts.

      Pin It!

      Chocolate-Peanut Butter Fudge Bars


      INGREDIENTS

        • 1 box (18 oz) Triple Chocolate Decadence Brownies mix
        • 1⁄2 cup peanut butter chips
        • 1⁄2 cup dry roasted peanuts, chopped
        • Peanut Butter Filling
        • 3⁄4 cup creamy peanut butter
        • 1 cup marshmallow cream (such as Marshmallow Fluff or Creme)
        • 3⁄4 stick (6 Tbsp) unsalted butter, softened
        • 3⁄4 cup confectioners’ sugar
        • Chocolate Glaze
        • 6 oz bittersweet baking chocolate, coarsely chopped
        • 5 Tbsp unsalted butter
        • 1 Tbsp light corn syrup

      PREPARATION

        1. Heat oven to 350°F. Line a 9-in. square pan with foil, letting foil extend above pan on opposite sides. Coat foil with nonstick spray.

        2. Prepare brownie mix as package directs for fudgy brownies. Stir in peanut butter chips and peanuts. Spread evenly in prepared pan.

        3. Bake 30 minutes, or until a wooden pick inserted in center comes out with moist crumbs attached. Cool completely in pan on a wirerack

        4. Filling: Beat peanut butter, marshmallow cream and butter in a medium bowl with mixer on high speed until well blended. Reduce speed to low, add confectioners’ sugar and beat until blended. Spread evenly over brownie. 

        5. Glaze: Microwave chocolate and butter, stirring at 30-second intervals, until melted and smooth. Cool slightly; stir in corn syrup. Spread evenly over Filling. Refrigerate 1 hour until Filling is firm and Glaze sets.

        6. Lift foil by ends onto a cutting board. Cut in 6 rows lengthwise and 6 crosswise.

        Planning Tip: Refrigerate in a rigid container with wax paper between layers up to 2 weeks or freeze up to 3 months.


      Pin It!