Pages

Tuesday, April 27, 2010

Καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 100 γρ. αμύγδαλα ( άσπρα ξεφλουδισμένα ανάλατα )
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • λαδόκολλα


Σε ένα τεφάλ βάζουμε το βούτυρο με τα αμύγδαλα να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα. Όταν λιώσει τελείως η ζάχαρη είναι έτοιμο και το ρίχνουμε στην λαδόκολλα.
 Όταν κρυώσει είναι έτοιμο προς βρώση.
Pin It!

Facebook | stelios parliaros-syntages: Ταρτάκια με φρούτα

Facebook | stelios parliaros-syntages: Ταρτάκια με φρούτα

Ταρτάκια με φρούτα

Προετοιμασία:20' Ψήσιμο (για τα ταρτάκια):10΄, Αναμονή: 2 ώρες τουλάχιστον


Υλικά (για 30 ταρτάκια):

30 έτοιμες στρογγυλές βάσεις για ταρτάκια (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

Για τη γέμιση:

350 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1/2 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κάθετα στη μέση

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Στρώνουμε τις βάσεις σε αντικολλητικά φορμάκια για τάρτες ή μάφινς και καλύπτουμε με κομμάτια λαδόκολλας, τα οποία γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια. Ψήνουμε τις βάσεις για 10 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Γέμιση: Ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα αυγών - ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το νέο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις η κρέμα δέσει και αρχίσει να κοχλάζει, την αδειάζουμε σ' ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα). Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει για 2 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη «δουλεύουμε» μ' ένα σύρμα ή στο μίξερ για να μαλακώσει και να αποκτήσει λεία υφή.
Γεμίζουμε τα ταρτάκια με την κρέμα και τα γαρνίρουμε με φρούτα της αρεσκείας μας.
Pin It!

Wednesday, April 21, 2010

today's Tiramisu

  • 3/4 κούπας κρέμα γάλακτος* καλά παγωμένη
  • 250 γρ. μασκαρπόνε ή φιλαδέλφια τυρί
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • λικέρ με άρωμα καφέ
  • σκόνη κακάο
  • 1 δόση εσπρέσο
  • περίπου 30 σαβαγιάρ
(* η κρέμα γάλακτος να έχει full λιπαρά, γιατί το δοκίμασα με light και δεν είχε την κατάλληλη σύσταση η κρέμα του τιραμισού )

Χτυπάμε ζάχαρη με κρόκους μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο κίτρινο κρεμώδες μείγμα.
Ρίχνουμε λίγο λικέρ στο μείγμα.

Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος, σαν σαντιγί
Αφού προσθέσουμε και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα, χτυπάμε πάλι.
Προσθέτουμε τέλος το μασκαρπόνε ή το φιλαδέλφια και ανακατεύουμε απαλά.
Βρέχουμε τα σαβαγιάρ με το λικέρ και τον καφέ και τα τοποθετούμε στο σκεύος.
Βάζουμε την κρέμα από πάνω
Πασπαλίζουμε με το κακάο μέχρι να καλυφθεί καλά η επιφάνεια.
Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για αρκετές ώρες.

    Pin It!

    Tuesday, April 20, 2010

    Zucchini cupcakes

    • 3 medium zucchini grated-3 μέτρια κολοκυθάκια ψιλοτριμμένα
    • 1 egg-1 αυγό
    • 2 cups flour-2 κούπες αλεύρι (+-αναλόγως)
    • 2 cups of grated parmezan or kefalotyri-2 κούπες τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
    • dill and parsley-άνηθο και μαϊντανό κατά βούληση
    • αλάτι, πιπέρι
    • λίγο ελαιόλαδο
    Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί-προσέχοντας όταν προσθέτουμε  το αλεύρι να γίνει μια μάζα όχι πολύ σφιχτή αλλά κρεμώδης απαλή.
    Εγώ όταν έκανα την συνταγή για πρώτη φορά έβαλα τα υλικά στο blender
    και έγιναν κρέμα.
     Οπότε χρειάστηκα και περισσότερο αλεύρι, αλλά βγήκαν υπέροχα...Θέλουν προσοχή στο ψήσιμο όμως. Anyway, στο θέμα μας. Λαδώνουμε ένα ταψάκι για 12 cupcakes και γεμίζουμε τις θέσεις προσέχοντας να μην ξεχειλίζει αλλά αντιθέτως να φτάνει λίγο πιο πάνω από την μέση, αλλιώς δεν θα ψηθούν. Τα ψήνουμε για καμιά ώρα αναλόγως τον φούρνο, σε χαμηλό φούρνο, στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
    Μπορείτε άνετα να τα συνδυάσετε με cottage cheese ή με γιαούρτι.
    Pin It!

    Dip roquefort

    • 1 μέρος roquefort
    • 1 μέρος γιαούρτι
    • 1 μέρος μαγιονέζα
    Ανακατεύουμε τα 3 υλικά με ένα πιρούνι να λιώσουν αρκετά καλά και σερβίρουμε σε ένα μπωλάκι για dips.
    As simple as that!
    Συνοδεύουμε με τα κριτσίνια ελιάς ή οποιαδήποτε κριτσίνια της αρεσκείας μας...αλλά κ sticks λαχανικών.
    Pin It!

    Κριτσίνια με ελιά


    • 5 κούπες αλεύρι
    • 1-2 κούπες νερό
    • 1 κούπα ελιές ψιλοκομμένες (της προτίμησής μας)
    • 1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
    • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
    • αλάτι, λίγο ζάχαρη (και προαιρετικά μυρωδικά)
    • σουσάμι (προαιρετικά)
    Βάζουμε σε ένα λεκανάκι την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και το αλάτι και λίγη ζάχαρη. Αφού διαλυθεί η μαγιά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά κ ζυμώνουμε καλά.
    Αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος περίπου ένα μισάωρο για να φουσκώσει ελαφρώς σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα.
    Πλάθουμε σε λεπτά μακριά sticks κ τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί-αν θέλουμε βάζουμε σε όλα ή σε μερικά σουσάμι-.
    Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς (αναλόγως τον φούρνο κ αναλόγως το πάχος), περίπου μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.  

    Enjoy!

    Ταιριάζουν τέλεια με dip roquefort...

    Pin It!

    Monday, April 19, 2010

    Homemade Mint Chip Ice Cream Recipe



    Ingredients
    2 cups heavy cream
    2 cups whole milk
    Pinch of salt
    2 bunches fresh mint
    1 cup sugar
    8 large egg yolks
    several drops of green food coloring, optional
    1 1/2 cups semi-sweet chocolate chips
    Directions
    1. Combine the cream, milk, and salt in a medium saucepan. Bring to a simmer and add the mint. Remove from heat and let steep at least 1 hour and up to overnight, covered in the refrigerator.
    2. In a medium bowl, whisk together sugar and yolks; set aside. Remove mint from cream mixture, and discard. Bring the milk mixture just to a simmer. Using a measuring cup or a ladle, slowly pour about 1/2 cup of the hot milk mixture into the egg-yolk mixture, whisking constantly. Keep adding milk mixture, about 1/2 cup at a time until it has all been added.
    3. Pour mixture back into saucepan, and cook over low heat, stirring constantly with a wooden spoon, until mixture is thick enough to coat the back of a spoon, 3 to 5 minutes The custard should retain a line drawn across the back of the spoon with your finger. Pour through a fine sieve into a medium bowl set in the ice bath. Stir occasionally until cooled. Once cooled, stir in several drops of green food coloring, if using, until a pale mint green color is achieved. Cover and transfer to refrigerator until chilled at least 1 hour and up to overnight.
    4. Pour into an ice cream maker and process according to manufacturers' instructions until set, but not hard. When the ice cream is almost done, add the chocolate chips.
    5. Transfer the soft ice cream to a plastic container, freeze at least 4 hours and up to overnight.
    Pin It!

    Saturday, April 17, 2010

    Divine Chicken Liver Pate

    Divine Chicken Liver Pate - 22018 - Recipezaar


    Ingredients:

    Servings:

    3-4
    smallish bowls of delicious pate







    Directions:


    Prep Time: 15 mins
    Total Time: 20 mins
    1. 1Melt butter and gently fry the chopped onion and chicken livers until softened and just cooked.
    2. 2Spoon into blender.
    3. 3Add herbs and seasoning and blend well.
    4. 4Add the Apricot brandy to give a smooth and creamy texture.
    5. 5Pour into suitable dishes (about 3-4 small bowls).
    6. 6Smooth the top of pate in each bowl.
    7. 7Gently press a bay leaf into the surface of each.
    8. 8Top each bowl of pate with a little melted butter to prevent the air from discolouring.
    9. 9Chill.
    10. 10Serve garnished with parsley.


    Pin It!

    YouTube - Crazy P - Never Gonna Reach Me (Hot Toddy Mix)

    YouTube - Crazy P - Never Gonna Reach Me (Hot Toddy Mix)
    Pin It!

    Friday, April 16, 2010

    Recipe: Mediterranean navel orange salad with red onion, olives and feta

    Recipe: Mediterranean navel orange salad with red onion, olives and feta


    Mediterranean navel orange salad with red onions, olives and feta
    • 10 navel oranges
    • 1 red onion
    • 1 cup pitted Kalamata olives (or any other black olive)
    • 1 cup feta cheese, crumbled
    • Juice of 1 lemon
    • 2 Tbsp minced preserved lemon (optional)
    • Salt and pepper to taste
    • 1/3 cup olive oil
    • 2 Tbsp Italian parsley, chopped
    Zest two of the oranges with a Microplane (that’s my favorite gadget, but if you have a different one, be my guest). Set aside the zest.
    Cutting out the flesh of the oranges is the most complicated part of this recipe, and it’s not all that hard. Put an orange on a cutting board and slice off both ends. Then, stand the orange on one end and cut down, slicing the peel and pith away from the orange and exposing the flesh. Do this all the way around; some of the flesh will come away with the peel, but that can’t be helped. Now slice the orange flesh into 1-inch rounds, and the rounds into chunks. Put the orange chunks in a big bowl.
    Shave the red onion with a mandoline, or slice it in half-moons as thinly as you can. Cut the olives in half. Add those and everything else, including the orange zest, to the bowl, and toss gently. Be generous with the salt and pepper; even though the olives and feta are salty, you’ll still need more salt to balance the sweetness of the oranges.
    Let the salad sit at room temperature for an hour, tossing gently every quarter-hour or so, to let the flavors meld. Serve sprinkled with more crumbled feta, if you like.

    Pin It!

    Recipe: Big orange salad with feta | Mail Online

    Recipe: Big orange salad with feta | Mail Online


    Serves 4 
    • 2 mandarins or other small orange citrus depending on season
    • 6 slim carrots
    • olive oil
    • 1 tbsp white balsamic vinegar or lemon juice
    • sea salt
    • 30g pine nuts or sunflower seeds
    • 2 handfuls coarsely chopped flat-leaf parsley
    • 200g feta diced
    • 1 tbsp coarsely chopped pistachios
    1. Peel the mandarins and divide into segments, discarding all the pith and membranes (work over a bowl to collect any juice). Trim and peel the carrots and finely slice them diagonally. Combine the carrots, mandarins and juice and toss with 2 tbsp olive oil, the vinegar or lemon juice and a little salt. Mix in the pine nuts or sunflower seeds, parsley and the feta. Drizzle over a little more oil and scatter over the pistachios.


    Read more: http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-1262849/Recipe-Big-orange-salad-feta.html#ixzz0xdD6c3HL
    Pin It!

    Wednesday, April 14, 2010

    Royal-Coconut: Royal Cupcakes σοκολάτας με γέμιση καραμέλας και ganache σοκολάτας

    Για περίπου 15-20 Royal Cupcakes
    220 gr. βούτυρο
    260 gr. ζάχαρη
    3 αυγά
    190 αλεύρι
    70 gr. κακάο
    1,5 κουταλάκι μπέικην
    150 ml γάλα
    μια πρέζα αλάτι
    ένα κουταλάκι φυσική βανίλια

    Χτυπάτε το Βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Η ποιότητα ενός γλυκού εξαρτάται πολλές φορες από το ποσο καλά έχει διαλυθεί η ζάχαρη pou περιέχει. Για aυτό και στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούν πάντα την πιο ψιλή ζάχαρη που υπάρχει. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, το αλάτι και την βανίλια. Αναμιγνύεται το κακάο, με το αλεύρι και το μπέικην και τα προσθέτετε και αυτά στο παραπάνω μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά.



    Για την Royal καραμέλα

    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    3 κουταλιές βούτυρο
    50 gr. κουβερτούρα
    100 ml κρέμα γάλακτος

    Βράζετε το ζαχαρούχο γάλα για περίπου 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Πολλοί λένε ότι το νερό πρέπει να σκεπάζει το κουτί, άλλοι πάλι λένε όχι. Εγώ τα δοκίμασα και τα δυο και από ότι βλέπετε ζω ακόμη.... οι γραμμές internet δεν χουν φτάσει ακόμα στον άλλο κόσμο. Τώρα, αν βράσετε το γάλα για κάνα δίωρο, θα χετε μια πηχτή σάλτσα καραμέλας. Αν το βράσετε για 3 ώρες θα χετε μια πηχτή κρέμα καραμέλας. Εσείς αποφασίζετε. Βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και λιώνετε μέσα σε αυτή την κουβερτούρα και το βούτυρο. Τα ανακατώνετε όλα με την καραμέλα. Έτοιμη και η γέμιση.



    Για την Royal Ganache

    200 gr. κρέμα γάλακτος
    220 γραμμάρια κουβερτούρα
    30 gr. βούτυρο
    80 gr. κρέμα γάλακτος
    100gr. ζάχαρη

    ζεσταίνεται την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και λιώνετε μέσα σε αυτή την τριμμένη κουβερτούρα. μην την ζεστάνετε πολύ γιατί η ganache σας δεν θα γίνει γυαλιστερή. Εγώ εδώ την πάτησα λίγο γιατί έκανα και δουλειές ταυτόχρονα και ξεχάστηκα. Το αποτέλεσμα φαίνεται.... Τώρα, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε αυτή μια δυο κουταλιές από την καραμέλα pou κάνατε με το ζαχαρούχο. Αν την έχετε τσακίσει, τότε βάλτε τα 100 gr. ζάχαρη να γίνουν καραμέλα και προσθέστε σε αυτή τα 80 ml κρέμα γάλακτος την οποια έχετε ζεστάνει πιο πριν. Ανακατεύεται την καραμέλα με την ganache και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν. Αν θέλετε να βγάλετε την ganache με σχέδιο πάνω στα cupcakes θα πρέπει να προσθέσετε σε αυτή και 150 gr. άχνη. κατά αυτό το τρόπο γίνεται πιο σφιχτή.



    http://royal-coconut.blogspot.com/2010/04/royal-cupcakes-ganache.html
    Pin It!

    Tuesday, April 13, 2010

    ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙ


    ΥΛΙΚΑ

    600 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
    100 γρ. γάλα
    2 γρ. μαστίχα
    60 γρ. ζάχαρη
    2 φύλλα ζελατίνας

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Βράζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί με τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, τα οποία προηγουμένως έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό.

    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ανακατεύοντας σταδιακά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια ή σε φόρμα της αρεσκείας μας. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο τουλάχιστον για 5 ώρες, ώστε να κρυώσουν. Λίγο πριν σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε την κρέμα βουτώντας τη φόρμα μέσα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.

    Το γλυκό συνοδεύεται με τη σως από μέλι.

    Για τη σως από μέλι:

    Ανακατεύουμε 150 γρ. θυμαρίσιο μέλι με 50 γρ. χλιαρό νερό.

    Πηγή συνταγής : www.kerasma.gr
    Pin It!

    ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΤΥΡΙΑ



    ΥΛΙΚΑ

    4-5 μελιτζάνες φλάσκες
    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 σκελίδες σκόρδο
    1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
    3 -4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
    2-3 κουταλιές πελτές
    1 ματσάκι μαϊντανός
    5 κουταλιές ελαιόλαδο
    Αλάτι και πιπέρι
    250 γρ φέτα σε κομματάκια
    150 γρ ρεγκάτο τριμμένο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλείφουμε με λίγο λαδάκι και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά.

    Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και την πιπεριά σε κομμάτια. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ (προαιρετικά - αν οι ντομάτες είναι πολύ κόκκινες δεν βάζω πελτέ), 3 κουταλιές νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Η σάλτσα πρέπει να γίνει πηχτή χωρίς καθόλου υγρά. Σε πυρέξ στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες, περιχύνουμε με 3-4 κουταλιές σάλτσας και από πάνω ρίχνουμε λίγη φέτα και λίγο τριμμένο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα να ροδίσει η επιφάνεια.

    Πηγή συνταγής: bettyscuisine.blogspot
    Pin It!

    ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ

    ΥΛΙΚΑ

    300 γρ ρύζι
    20 κολοκυθοανθούς
    1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
    1 ματσάκι μαϊντανός
    2-3 κουταλιές δυόσμος
    2-3 κουταλιές βασιλικός
    2-3 κουταλιές θρύμπι ή θυμάρι αλάτι και πιπέρι
    2 κούπες ελαιόλαδο
    2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Πλένουμε καλά τα λουλουδάκια και με πολλή προσοχή αφαιρούμε τον στήμονα. .Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.

    Σε μπολ τρίβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά, προσθέτουμε το ρύζι, την μισή τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, 1 κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

    Στρώνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα λουλουδάκια. Με προσοχή γεμίζουμε τα λουλουδάκια και τα κλείνουμε σαν φακελάκι. Τα τοποθετούμε σε σειρές πάνω στα κληματόφυλλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και μια κούπα νερό

    .Βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου, πρέπει το ρύζι να βράσει αλλά να μην λασπώσει και να πιεί το ζουμί του.

    Πηγή συνταγής: bettyscuisine.blogspot
    Pin It!

    ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


    ΥΛΙΚΑ

    5 τσακώνικες μελιτζάνες
    2 μεγάλες πατάτες
    1/4 κιλού τυρί φέτα
    100γρ. μυζήθρα
    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 αβγά
    1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
    Λίγο πιπέρι
    Αλεύρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ψήνουμε τις μελιτζάνες και βράζουμε τις πατάτες. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Αφού τα πολτοποιήσουμε, τα ρίχνουμε σε μία βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε τα τυριά λιωμένα, τα αβγά, το μαϊντανό και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ομοιογενής μάζα και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Σε τηγάνι με καυτό λάδι ρίχνουμε με ένα κουτάλι έναν έναν τους κεφτέδες.

    Εάν στο μείγμα προσθέσουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι, μπορούμε να φτιάξουμε πίτα. Ρίχνουμε το χυλό σε ένα στρογγυλό ταψάκι, ελαφρώς αλευρωμένο, και ψήνουμε σε 160 βαθμούς Κελσίου 45 λεπτά περίπου.

    Πηγή συνταγής : in. gr αγροτουρισμός
    Pin It!

    ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ


    ΥΛΙΚΑ

    1 πακέτο λαζάνια
    1/2 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
    600 γρ. διάφορα τυριά τριμμένα
    1 κουτί γάλα εβαπορέ
    4 αυγά
    Αλάτι, πιπέρι
    Βούτυρο
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ρίχνουμε σε ένα ταψάκι μερικά κομματάκια βούτυρο, περίπου 2-3 κουτ. σούπας. Ρίχνουμε επίσης λίγα τυριά. Στρώνουμε λαζάνια όπως είναι από το κουτί άβραστα, τυριά, σπανάκι, και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

    Οι στρώσεις να μην είναι πολύ πατημένες, για να περάσουν μετά τα υγρά. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι αρκετό τυρί. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και λούζουμε τα λαζάνια. Το υγρό πρέπει ίσα ίσα να καλύπτει την τελευταία στρώση. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα. Ρίχνουμε από πάνω μερικά κομματάκια βούτυρο ακόμη, και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για 30' λεπτά.

    Παραλλαγές: Αντί σπανάκι, μπορούμε να βάλουμε ζαμπόν ή μπέικον, πιπεριές χρωματιστές σωταρισμένες ή ψημένες στο γκρίλ και ξεφλουδισμένες, μανιτάρια, ή συνδυασμό των παραπάνω.

    Πηγή συνταγής: arhontia.blogspot.com
    Enhanced by Zemanta
    Pin It!

    ΣΟΥΦΛΕ ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ



    ΥΛΙΚΑ

    1 πακέτο μακαρόνια λαζάνια
    5 φέτες ζαμπόν
    1/2 τυρί ρεγγάτο
    1/2 τυρί έμμενταλ
    1/2 τυρί γκούντα
    1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
    1 κρέμα γάλακτος μεγάλη η δυο μικρά κουτιά

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ψιλοκόβουμε τη πιπεριά και το ζαμπόν σε κυβάκια. Τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα τσιγαρίζουμε με λάδι στο τέλος για να μην κολλήσουν.

    Αφού βράσουν τα μακαρόνια, στρώνουμε τα μισά στο ταψί, από πάνω ρίχνουμε ζαμπόν και στη συνέχεια τα μισά τυριά, τη πιπέρια τη μισή για να κρατήσουμε και για μετά.Τελειώνοντας με τη πρώτη στρώση, μετά κάνουμε και τη δεύτερη στρώση κατά τον ίδιο τρόπο.

    Στο τέλος ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι ότου ροδοκοκκινίσει. Σερβίρεται ζεστό.

    http://www.sintagigiagias.gr/recipes.asp?id=174
    Pin It!

    ΚΑΡΟΤΟΠΙΤΑ


    ΥΛΙΚΑ

    1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
    1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
    1,5 φλιτζάνι ακατέργαστη ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    2 κουταλάκια baking powder
    2 βανίλιες
    5 αυγά
    1 φλιτζάνι γάλα
    2 μεγάλα καρότα τριμμένα
    1/2 φλιτζάνι σταφίδες
    1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
    1 κουταλιά της σούπας πορτοκάλι γλυκό ψιλοκομμένο
    λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και το αλεύρι με το baking powder. Ρίχνουμε στο μίγμα το αλάτι και τη βανίλια με το γάλα. Προσθέτουμε το καρότο, τις σταφίδες, το καρύδι ,το πορτοκάλι και ανακατεύουμε προσεκτικά.

    Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά

    http://www.sintagigiagias.gr/recipes.asp?id=164
    Pin It!

    ΜΗΛΟΠΙΤΑ



    ΥΛΙΚΑ

    7 μέτρια μήλα
    1 βιτάμ
    1 κούπα ζάχαρη
    1 κουταλιά της σούπας κανέλα
    1 κούπα αμύγδαλα και καρύδια
    6 αυγά
    6 φλιτζάνια του καφέ αλεύρι
    1 φακελάκι μπέικεν
    6 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
    1 φλιτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό
    άχνη ζάχαρη και κανέλλα για στόλισμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς . Σε ταψί Νο38 βάζουμε το βιτάμ την κανέλα και τη ζάχαρη τοποθετώντας τα στο φούρνο, ενώ προθερμαίνετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

    Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμαι από το κέντρο τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε ροδέλες . Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τοποθετούμε τις ροδέλες στον πάτο του, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνια . Κόβουμε χοντροκομμένα καρύδια και αμύγδαλα και τα βάζουμε στα κενά από τις ροδέλες του μήλου. Το αφήνουμε για λίγο ακόμη στον φούρνο.

    Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ασπράδια από τα αυγά , ρίχνουμε σιγά σιγά τους κρόκους το αλεύρι, το μπέικεν και το χλιαρό νερό ανακατεύοντας για 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

    Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε το γλυκό για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

    Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την μηλόπιτα για 3-5 λεπτά να κρυώσει.

    Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια πιατέλα ρίχνουμε πάνω από την μηλόπιτα την άχνη και τέλος λίγη κανέλα σε σκόνη.

    http://www.sintagigiagias.gr/recipes.asp?id=28
    Pin It!

    Pastitsio


    Ingredients
    150gr (.35 lb) butter
    All purpose flour
    6 eggs
    450gr (1 lb) large macaroni
    300gr (.6 lb) grated parmesan cheese
    650gr (1.5 lb) minced beef meat
    Salt
    500ml (1 pint) milk
    250ml (.5 pint) tomato sauce
    1 onion

    Recipe Info
    Category : Pasta Dishes
    Rating : 5


    Directions
    1. Boil macaroni in salted water, drain and return to the pot (but not over any heat).
    2. Beat two eggs and 150gr of grated parmesan in a bowl and then pour it over the macaroni making sure it goes over all of them.
    3. Chop onion and saute it along with the minced meat in a frying pan.
    4. Add tomato sauce and some salt to the frying pan mixing well with the minced meat. Allow 2-3 minutes of cooking and then remove frying pan from heat.
    5. Melt the butter in saucepan and add flour, mixing well together. Add milk and stir into a thick white sauce (add some more flower if not thick enough).
    6. After sauce is creamy, remove from heat and allow it time to cool. In the meatime beat four eggs in a bowl and after the white sauce cools add them to it.
    7. In a medium sized baking pan add a layer of macaroni (about half of them) and sprinkle half of the remaining parmesan cheese over it.
    8. Add the meat mixture over the macaroni and then lay another layer with the remaining macaroni, adding the rest of the parmesan and the white sauce over them. (use a spoon to make sure the sauce is spread out evenly)
    9. In preheated oven, bake for 1 hour at 180C (350 F).
    10. Cut into rectangular pieces and serve hot.

    Note : Serves 4 to 6 people.

    http://www.greekrecipes.gr/grs/grsp.php?recipeid=194
    Pin It!

    Bourekakia [ Cheese Pies ]


    Ingredients
    1 fresh onion
    1 cup bechamel sauce
    1 egg, beaten
    2 tablespoons butter
    1 tablespoon chopped parsley
    250gr (1/2 lb) Fetta Cheese
    Salt
    6 pastry sheets
    Pepper

    Recipe Info
    Category : Appetizers
    Rating : 5


    Directions
    Steps:

    1. Crush Feta cheese to a paste.
    2. Add feta past in a bowl.
    3. Add 1 beaten egg and 1 tablespoon of chopped parsley to the bowl and blend well.
    4. Chop onion to small pieces and add to the bowl, mixing well.
    5. Preheat oven to to about 220C (450F).
    6. Roll pastry sheets on a flat area and cut each in strips of about 4cm (1.5 inches).
    7. Brush each strip with some olive oil.
    8. Cover strips with a towel.
    9. Brush baking sheet with a little olive oil and place it on a baking pan.
    10. Place 1 teaspoon of cheese filling at the end of each pastry strip and fold the pastry diaginally over the filling, folding each side alternatively to form a triangular form.
    11. Place each 'bourekaki' on it, allowing some space between them.
    12. Brush each 'bourekaki' with a little olive oil.
    13. Bake in oven until the 'bourekakia' are golden crispy( about 15minutes).

    http://www.greekrecipes.gr/grs/grsp.php?recipeid=108
    Pin It!

    Olive Bread


    Ingredients
    Salt
    Olive oil
    Sugar
    Fresh Parsley (finely chopped)
    Water
    1/2 Kg [1 lb] Baking Flour
    Olive Oil
    2 tablespoons baking powder
    1 Orange (juiced)
    10 black olives (chopped)
    1 Onion (chopped)

    Recipe Info
    Category : Appetizers
    Rating : 5


    Directions
    1. In a large bowl add the flour and baking powder, 2 teaspoons of salt, 1 teapoon sugar, 4 teaspoons of olive oil, the squeezed orange juice and a little bit of water (aprox. half a cup).
    2. Mix everything together well (use a whisk or electric mixer on med speed).
    3. Place the bowl in the refrigerator and leave it for 45 minutes.
    4. In a separate bowl mix the chopped olives, onion, a pinch of parsley and add 1 teaspoon of olive oil.
    5. After 45 minutes take the dough out of the refrigerator and lay out out into a sheet.
    6. Add the materials on the dough and wrap it like a roll.
    7. Cover with a towel and let the dough rise.
    8. Bake in a preheated oven at 175C (350F) for 40 minutes.
    9. Serve hot or cold.

    http://www.greekrecipes.gr/grs/grsp.php?recipeid=231
    Pin It!

    Christmas Sweets -- Melomacarona


    Ingredients
    2 cups Olive Oil
    3/4 cup Sugar
    3/4 cup Orange Juice
    1/4 cup Brandy
    7-8 sifted Flour
    2 teaspoons Baking Powder
    1 teaspoons Soda
    For the Syrup
    2 cups Honey
    2 cups Sugar
    2 cups Water

    Preparation
    Beat together first 4 ingredients. Sift flour, baking powder and soda 3 times. Add the sifted dry ingredients to the oil mixture and knead gently.

    Pinch off small portions of dough the size of an egg and form into little patties. Roll them to make oblong rolls. Place on ungreased baking sheet and bake in moderate oven for 30minutes.

    Boil honey, sugar and water for 5 minutes. Pour syrup over "melomacarona". Allow to soak for 15 minutes, take them out of the syrup and place on large plate. Sprinkle with chopped walnuts and cinnamon.


    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/desserts_and_sweets2.html?RecipeID=74
    Pin It!

    Baklava


    Ingredients
    1 lb. Phyllo (pastry sheets)
    1 1/2 cups Butter
    1 lb. chopped fine (or walnuts) Almonds
    1/2 cup Breadcrumbs
    1/4 cup Sugar
    1 teaspoon Cinnamon
    1/2 teaspoons Cloves
    For the Syrup
    4 cups Sugar
    2 cups Water
    1 juice of Lemon

    Preparation
    Place 1 pastry sheet in well-buttered baking pan and brush with butter. Place second pastry sheet on top of the first and butter again. Repeat until 6 layers of buttered pastry sheets have been built up.

    Mix walnuts or almonds, breadcrumbs, sugar, cinnamon and cloves. Sprinkle top pastry sheet thick with walnut mixture and place two buttered pastry sheets over this. Repeat in same manner until all ingredients have been used, ending with 6 pastry sheets.

    Brush top with remaining butter and trim edges with sharp knife. Cut diagonal lines the length of the pan to make diamond shaped pieces. Sprinkle with water.

    Bake in moderate oven for about 1 hour or until golden.

    Prepare syrup: boil sugar, water and lemon juice for 10 minutes. Pour hot syrup over cooked baklava. Allow to stand several hours before serving.

    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/desserts_and_sweets2.html?RecipeID=73
    Pin It!

    Baked Fish I -- Psari Sto Fourno


    Ingredients
    2 large sliced Onion
    Salt
    Pepper
    1 cup Olive Oil
    4 medium size, diced Tomatoes
    chopped Parsley
    3 lbs. white fish steaks or whole fish such as red mullet Fish
    1/2 cup White Wine

    Preparation
    Saute onion in 1/2 cup oil and 4 tablespoons parsley, salt and pepper. Simmer for 30 minutes.
    Spread sauce evenly in baking dish. Place fish steaks or whole fish on top. Pour over wine and remaining oil. Sprinkle with salt and pepper and bake in a moderate oven for 35 to 40 minutes. Serves 6.
    With green or black olives: Blanch 1 cup olives, strain and add these about 5 minutes before the fish is ready.

    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/seafood.html?RecipeID=8
    Pin It!

    Bechamel or White Sauce -- Saltsa Bechamel


    Ingredients
    4 tablespoons Butter
    6 tablespoons Flour
    1 teaspoon Salt
    1/4 teaspoon pepper Pepper
    (Optional) Dash of Nutmeg
    2 cups Milk

    Preparation
    Melt butter over a low heat; add flour, salt, pepper and nutmeg; stir until well blended. Remove from heat. Gradually stir in milk and return to heat. Cook, stirring constantly, until thick and smooth. Makes 2 cups.
    With Eggs: When sauce is thick, remove from heat and gradually add 2 eggs, slightly beaten, stirring constantly.

    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/sauces.html?RecipeID=3
    Pin It!

    Fish Soup -- Psarosoupa


    Ingredients
    2 1/2 - 3 lbs. Fish
    8 cups Water
    2 large, sliced Onion
    2 diced Carrots
    2 stalks, chopped Celery
    chopped Parsley
    Salt
    Pepper
    1/2 cup Olive Oil
    4 diced Potatoes

    Preparation
    Clean and was the fish. Cut into thick slices. Put the water into a saucepan and bring to a boil. Add the vegetables, except potatoes, salt, pepper and oil. Boil for 45 minutes. Reduce heat to simmering point, add the pieces of fish and potatoes. Simmer for 15 minutes.

    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/soups.html?RecipeID=41
    Pin It!

    Easter Soup -- Mayiritsa


    Ingredients
    of a young lamb Liver, lungs, heart and intestines
    Salt
    juice of one Lemon
    5 finely chopped Chives
    1/2 cup Butter
    1/2 bunch chopped Dill
    Pepper
    6 tablespoons Rice
    Egg and Lemon Sauce

    Preparation
    Wash liver, lungs and heart. Wash the intestine and turn it inside out, using a pencil. Rub it with salt and lemon juice and wash thoroughly.

    Bring to a boil 7 cups water and put in the liver, lungs, heart and intestine. As it begins to boil, remove scum which forms on top, add salt and simmer for 30 minutes. Drain meat and cut into very small pieces.

    Saute chives in the butter, in a saucepan, until soft. Add chopped meat, dill, and pepper. Cook, stirring for a few minutes. Add the stock and simmer for 25 minutes. 20 minutes before serving time add rice. Remove from heat and prepare egg and lemon sauce. Add to soup, stir well and serve very hot.

    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/soups.html?RecipeID=40
    Pin It!

    Chicken Soup -- Kotosoupa


    Ingredients
    1 about 4 lbs. Chicken
    8 cups, boiling Water
    1 Onion
    1 Carrots
    1 stalk Celery
    1 tablespoon Salt
    6 tablespoons Rice
    Egg and Lemon Sauce

    Preparation
    Clean and wash fowl and place in a large saucepan. Add boiling water, carrot, onion, and celery; cover and simmer gently over a low heat for 2 hours or until tender. Add the salt during the last hour of cooking. Remove chicken from stock.

    Strain stock, bring to a boil and add rice. Cover and cook for 20 minutes. Remove from heat and prepare egg and lemon sauce. Add to the soup gradually while stirring.
    Pin It!

    Stuffed Grapevine Leaves -- Dolmathakia Me Rizi



    Ingredients
    1 cup Olive Oil
    1 lb. chopped Onion
    1 cup uncooked Rice
    2 tablespoons Dill
    1 cup hot cup hot Water
    2 tablespoons (optional) Pine Nuts
    1 tablespoon Salt
    1/4 teaspoon Pepper
    50 to 60 fresh or 1 15oz. can Grapevine Leaves
    1 Lemon

    Preparation
    Heat 1/2 cup olive oil, in a frying pan and saute the onions unitl soft. Add rice and cook, covered, for 5 minutes. Add all remaining ingedients, except grapevine leaves, lemon and 1/2 cup olive oil. Simmer for 5 minutes. Cool. Rinse the grapevine leaves in cold water. If fresh, drop them in boiling water and boil for 3 minutes. Strain and rinse in cold water.

    In the center of each leaf, shiny surface of leaf down-wards, place a heaped teaspoon of the filling. Fold ends of leaf over the filling and roll it up. (Do not roll too tighly as the rice will swell). Cover the bottom of a shallow saucepan with vine leaves and place "dolmathakia" side by side in layers. Sprinkle with lemon juice, add 1/2 cup olive oil and 1 1/2 cups hot water. Place a plate over "dolmathakia" to prevent them from opening, cover and simmer over a low heat for about 1 hour. Allow to cool in the saucepan. Serve them as a cold entree.
    Pin It!

    Piroski

    Ingredients
    4 cups Flour
    4 Egg Yolks
    1/3 cup Milk
    1/2 cup Butter
    3 leveled tablespoons Yeast
    1 leveled teaspoon Salt
    1 lb. Ground Beef
    for fying (you may also use olive oil) Vegetable Oil
    1 small Onion
    Parsley
    Tomato Sauce

    Preparation
    Warm the milk until lukewarm, then crumble the yeast into it with your fingertips. Add 1 cup flour and mix all into a smooth dough. Cover and let stand in a warm area to rise. Next, add the butter, egg yolks, salt and the rest of the flour and stir well. Knead into a rather tight and elastic dough.If necessary, add water or flour. Cover with a towel and again set in a warm place to rise a second time. Then knead once more to knock down the dough. Break into small pieces. During the rising of the dough, cook the ground beef. Mix it with 2 tablespoons of butter, a finely chopped onion, chopped parsley and a small quantity of tomato. Cook well, adding 4 or 5 tablespoons of grated cheese just before it is finished. Take a small piece of dough and roll it flat, on a floured board with a rolling pin. Lay one spoonful of cooked ground meat in the center of the dough. Fold the dough in half to form a half-moon shape and enclose the filling. Shape it a little in the palm of your hand to make a more oval shape. Smear with egg white. Place on a greased baking tin and set aside in a warm place to rise. Then deep fry the turnover in oil until each turns a golden brown. Take them from the oil with a perforated spoon, lay on paper towels to drain and serve them warm.

    Here are some interesting variations to this recipe:

    1. Instead of frying the turnovers, you can bake them in an oven. In this case, after wrapping the turnovers, put them in a buttered baking pan to rise. Brush the tops with egg white. Then put them in a moderate oven and bake until brown.

    2. The meat filling can be made from lean chicken, ham, fish or hard-boiled eggs, chopped and mixed with bechamel sauce or mashed potatoes.

    3. Another variation is sweet Russian turnovers. Add 3 tablespoons of sugar together with the salt to the dough. Fillwith jelly or marmalade and chopped candied fruit. Sprinkle with powdered sugar and serve.

    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/appetizers.html?RecipeID=118
    Pin It!